joi, 23 ianuarie 2014

Vederea in astigmatism



Acest articol ne spune mai multe despre vederea in astigmatism: http://www.i-medic.ro/boli/astigmatism
"Generalitati
Ce este astigmatismul?
Astigmatismul este reprezentat de anomalia curburii corneei. Un ochi astigmat are cornee ovala, spre deosebire de ochiul normal a carui cornee este de forma rotunda.O cornee normala este rotunda si neteda ca o minge de fotbal. Afectata de astigmatism, corneea se alungeste sever devenind ca o minge de rugby.
Astigmatismul este cea mai comună problemă vizuală. Poate însoţi miopia sau hipermetropia.
Vederea in astigmatism
In cazul ochiului astigmat, razele luminoase se focalizeaza in puncte diferite in fata sau in spatele retinei, ducand la deformarea imaginii. Pentru persoanele care sufera de astigmatism, toate obiectele - apropiate sau indepartate - apar distorsionate. Astigmatismul antreneaza o vedere incetosata, deformata, imprecisa, la toate distantele, insotita de alungirea liniilor verticale, orizontale sau oblice .
Un astigmat va confunda adesea literele ascutite :H, M, N, B sau cifrele de genul: 8, 0... .
Cauze
* Astigmatismul poate fi congenital, existand de la nastere, insotit de evolutie usoara in cursul vietii.
* Astigmatismul poate fi dobandit, unul din factorii determinanti fiind interventia chirurgicala sau maladii oculare (keratocon, pterigion...)
Forme de astigmatism
Neregularitatea suprafeţei corneei poate cauza astigmatism regulat sau neregulat.
Astigmatism regulat
In caz de astigmatism regulat corneea nu are forma unei sfere perfecte, curbura însă este regulată. Cele două imagini virtuale formate pe retină care pot fi situate la distanţe diferite între ele după gravitatea bolii, dar imaginile sunt întotdeauna amplasate pe o axă verticală,. Astigmatismul regulat este cel mai frecvent defect de refracţie. De regulă defectul este congenital şi poate fi constatat încă în copilărie.
Astigmatism neregulat
In caz de astigmatism neregulat curbura corneei este neregulată, prezentând inegalităţi.Cele două imagini virtuale formate pe retină se află în poziţia a unui de unghi de 90° sau aşezate oblic una faţă de alta. Modificarea apare de regulă la adulţi, ca urmare a unei afecţiuni a corneei, cicatrizare în urma unei intervenţii chirurgicale sau ca urmare a unei tumori sau a orgeletului care apasă globul ocular, în urma kera-toconusului sau a opacităţii cristalinului.
Astigmatism usor: 0-1 dpt
Mediu: 1-2 dpt
Forte: 2 dpt
Care sunt simptomele?
Un ochi astigmat poate sa nu antreneze modificari de refractie. Un astigmatism usor, presupune si o vedere buna.
Odata cu aparitia unor simptome ca: dureri de cap, incruntare, oboseala oculara, ochi uscati, sensibilitate la lumina, vedere neclara in anumite ocazii, se impune control amanuntit si tratament adecvat."

 Articole despre astigmatism si imbunatatirea vederii natural:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu